Hondsdagen                     

 

19 Juli Begin van de Hondsdagen, die gaan duren tot en met 18 Augustus.

 

De oude volksweerkunde zegt dat als de hondsdagen komen met veel regen, dat we dan een tijd van slecht weer en veel nattigheid te gemoed gaan.

Op een periode van droog en vooral zonnig stabiel zomer weer, wil het half Juli nog wel eens omslaan naar onstabiel en koel en regenachtig zomerweer.

De oorzaak is hoge- drukontwikkelingen boven de Atlantische Oceaan tussen Ierland en de Azoren.

Vaak zitten we dan met drie of vier weken onstabiel weertype opgescheept, soms is de zomer dan voorbij omdat het weer zich dan niet gaat herstellen.

 

 

20 Juli is voor de volksweerkunde een belangrijke dag: Sint Margaretha of wel (pissen greit) genoemd.

 

Volgens de legende werd zij door Olybrius, een Romeins senator, ten huwelijk gevraagd, maar zij wees hem af om zijn heidens geloof.

Ze bleef ondanks martelingen standvastig aan haar christelijk geloof, uiteindelijk werd ze onthoofd.

Volgens overlevering is ze beschermvrouw van barende vrouwen.

Het meest bekend is ze echter  als regenheilige.

Deze slechte reputatie dankt zij aan een naamgenoot. Volgens volksgeloof was Jezus op een dag op pad met zijn twaalf apostelen. Ze vroegen bij Margriet vergeefs om onderdak. Bij de buurvrouw konden ze echter wel terecht en als dank verrichte Christus een wonder: het eerste werk dat ze ging doen zou ze zes weken kunnen blijven doen. Ze ging achter het spinnewiel zitten en spon in zes weken een fortuin bij elkaar.

Toen Margriet dit verhaal hoorde, bood ze Jezus en zijn apostelen alsnog onderdak aan en ook zij kreeg haar wonder. Helaas moest zij voor ze ging spinnen een plasje doen. En dat duurde natuurlijk zes weken.  

 

Uit de spreuken komt naar voren dat tegenslag en rampspoed niet te overzien zijn wanneer het rond deze tijd in juli gaat regenen. De oorzaak van al die nattigheden zijn soms de zogenaamde koude putten in de hogere luchtlagen, die soms zeer hardnekkig kunnen zijn. Opstijgende warme lucht komt in botsing met de koudere lucht boven in, waardoor  er een luchtsoorten conflict uitbreekt met munitie van dikke hoosbuien.

 

Met zulke situatie,s kan het gemakkelijk regenen.

 

Regen op Sint Margriet, zes weken dat het giet.

Sint Margriet houdt het water niet.

Als Sint Margriet pist in het riet, zes weken boeren verdriet.

 

Het is niet alleen kommer en kwel.

 

Is het droog op pisgriet, dan regent het zes weken niet.

Op Sint Margriet  maait men het koren, rijp of niet
 

 

HOME